Veiledning

Alle som jobber i bygg- og anleggsnæringen og alle renholdere skal ha gyldig HMS-kort som viser hvem de er og hvilken virksomhet de jobber for, HMS-kortet skal bidra til å skape bedre oversikt over aktørene (personer og virksomheter) på bygge og anleggsplasser og der det utføres renholdstjeneste. HMS-kort skal bæres synlig på jobb.

På Arbeidstilsynets nettsider kan du se hva som regnes som bygge- og anleggsplass, og hvilke unntak som gjelder fra regelen om at alle skal ha HMS-kort. 

Hvis dette bilde dukker opp første gang du prøver å logge deg inn betyr dette at du ikke har fått automatisk tildelt administrator tilganger.

Hvis dette er tilfellet vil personene som innehar en av rollene i tabellen under logge seg inn på hmskort.no å administrere virksomheten. Disse vil også ha mulighet til å delegere denne fullmakten videre til andre.

En oversikt over hvilke personer som har de aktuelle rollene, og hvem du må kontakte for å få delegert tilgang til virksomheten,  finner du ved å søke opp virksomheten på organisasjonsnummeret i enhets og foretaksregisteret på brønnøysundsregisteret sine sider: brreg.no.

For å bestille HMS-kort må du logge inn via ID-porten på vår hjemmeside Hmskort.no

Vi anbefaler Google Chrome som nettleser.

Klikk på LOGG INN og velg ønsket påloggingsmetode. Hvis du ikke har elektronisk ID, kan du klikke på Slik skaffer du deg elektronisk ID og følg veiledningen.
Etter at du har logget inn vil du få opp alle virksomheter og organisasjoner hvor du innehar en av de oppgitte rollene i punktet over, og de du har fått delegert fullmakter for.

Fremgangsmåte

Hvis du ønsker å delegere tilganger til virksomheten slik at andre også kan bestille HMS-kort, kan dette gjøres under Virksomhet. Dette valget finner du innlogget på siden i menyen til høyre.  Her vil du få mulighet å delegere tilgang til ønskede personer, og få en oversikt over hvem som har fått tilgang til virksomheten.

Du kan også fjerne delegeringer om du ønsker dette. Klikk på VIS DETALJER for å få opp utvidet informasjon. Det er ikke krav om at personer som får tildelt tilgang er tilknyttet virksomheten.

Klikk på Deleger til andre  for å få opp bildet som vist under.

 • Fyll inn fødselsnummer og klikk Legg til.
 • Velg start- og stoppdato 
 • Klikk på Lagre delegering.
 • De som nå har fått tildelt tilgang vil kunne logge seg på med sin private elektroniske identifikasjon og få opp ønsket virksomhet

Hvis hovedorganisasjonsnummeret har flere underenheter eller virksomhetsnummer kan du delegere tilgang til personen på hovedorganisasjonsnummeret. Personen vil da få tilgang til alle underenhetene/virksomhetsnummerene

 

Velg riktig virksomhet

For å bestille HMS-kort må man først, etter pålogging, velge riktig virksomhet. Rett etter innlogging vil du se en liste på alle virksomheter som du automatisk har en rolle i og de organisasjons- og virksomhetsnumrene som du har fått delegert tilgang til. Ved første gangs pålogging vil det dukke opp noen hvite kontaktinformasjonsbokser. Her kan du fylle inn den e-postadressen du ønsker å få tilsendt ordrebekreftelser, kvitteringer og QR- kode på ved bestilling.

De ansatte vil oftest ligge på et virksomhetsnummer/underenhetesnummer, slik de er blitt registrert inn på virksomhetsnummer i NAV Aa-registeret. Hvis du har flere virksomheter/avdelinger vil du oppleve at de ansatte er sortert etter de avdelingene de er registrert inn på i Aa-registeret.

Hvis man opplever å ikke se de ansatte og det er en “tom” virksomhet kan det hende du er inne på hovedorganisasjonsnummeret eller i feil virksomhetsnummer. Du kan da enkelt bytte virksomhet ved å klikke på din profil oppe i høyre hjørne. Der vil du få opp valget Bytt virksomhet.

Hvis du ønsker å bestille kort for flere enheter eller virksomheter, må det gjøres en bestilling for hver enkelt enhet eller virksomhet. Det er ikke mulig å bestille kort for flere virksomheter på samme ordre.

Finn riktig ansatt

Når man har valgt virksomheten man ønsker å bestille HMS-kort for, vil man få opp en liste over alle ansatte tilknyttet den virksomheten. Denne listen er hentet fra Arbeidsgiver og arbeidstakerregisteret hos NAV, og vil oppdateres daglig. Hvis en eller flere ansatte ikke dukker opp, kan det være for at NAVs register ikke er oppdatert eller at endringene ikke var med på sist innsendte A-melding fra din virksomhet. Du må da legge de til manuelt.

Hvis virksomheten har mange ansatte kan det være behov for trykke på Last inn flere eller å søke etter den ansatte på fornavn eller kortnummer i søkefeltet.

Hvem dukker ikke opp i ansattlisten?

I noen tilfeller vil du ikke finne ønsket ansatt i listen.

Her vil det være nødvendig å legge de til ved å klikke på LEGG TIL ANSATT. Fyll inn fødselsnummer eller d-nummer,  navn og etternavn (riktig navn vil hentes fra folkeregisteret) og helt til slutt klikk LAGRE.

Du vil kunne bestille HMS-kort til disse umiddelbart etterpå, men de vil ikke bli effektuert før de nødvendige registersjekkene er utført. Det kan også hende at navnet oppdateres da dette hentes fra folkeregisteret.

Bestill HMS-Kort 

Bestilling av HMS-Kort utføres som i en standard nettbutikk. Godkjent portrettbilde og foto av legitimasjon må lastes opp per kortbestilling. Det er ikke mulig å bestille 2 HMS-Kort til samme person i virksomhet, men det er mulig å bestille et nytt HMS-Kort 2 uker før eksisterende kort utløper. 

Hvis det er ønskelig å bytte fra renholdskort til byggekort, så må renholdskortet sperres før du kan bestille byggekort. Følg stegene nedenfor: 

 • Legg til bestilling under Ansatte ved å trykke på ikonet av en Handlekurv eller velg Bestill nytt kort. (Renholdsvirksomheter kan velge hvilken korttype de ønsker, men for byggefirmaer vil kun byggekort være tilgjengelig. Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å reklamere eller kansellere feilbestilt kort). 
 • Etter ønsket antall kort er lagt til bestilling klikker du på Handlevogn i toppmenyen. 
 • Legg til tilleggsprodukter, hvis ønskelig. 
 • Klikk på FORTSETT TIL LEVERING. 
 • Se over bestillingen og velg ønsket leveringsadresse. 
  (Det er mulig å legge til flere forhåndsdefinerte leveringsadresser under Virksomhet i toppmenyen). 
 • Klikk på FORTSETT TIL BETALING. 
 • Deretter velger ønsket betalingsmåte:

Betal med kort, Vipps eller faktura– vær obs på denne fakturaen blir sendt til bestillers navn og ikke til firmaet.  

Faktura (30 dager)

EHF-faktura er kun tilgjengelig gjennom månedlig faktura (30 dager). Det er slik at det kommer en faktura per ordre, ønsker man samlet faktura må man bestille til flere ansatte i samme ordre.  

Med månedlig faktura vil du få muligheten til å legge inn ønsket referanse på fakturaen. 

Bestiller vil motta ordrebekreftelser pr. E-post etter fullført bestilling og, nye kort vil ha en gyldighet på 2 år. 

 

Bilde og legitimasjon må lastes opp i det nye systemet før bestilling av HMS-kort. Signatur er ikke lengre nødvendig og utgår i den nye bestillingsløsningen.

Hva anses som gyldig legitimasjon

Godkjent legitimasjonspapir er legitimasjon som oppfyller krav i Utlendingsforskriften (FOR-2009-10-15-1286) vedlegg 4 eller reisedokumenter som omtalt av Utlendingsdirektoratet og norske førerkort utstedt etter 1998.

Dersom du ikke har noen av disse typene legitimasjon, ta kontakt med oss på chat eller telefon.

Portrettbildet skal oppfylle følgende krav

 • Portrettbildet skal vise ansiktet til innehaveren slik vedkommende ser ut i dag, uten hodebekledning* eller lignende.
 • Begge øynene og ørene skal være helt synlige.
 • Blikket skal være rettet mot kameraets linse.
 • Ansiktsuttrykket skal være nøytralt og munnen skal være lukket.
 • Bakgrunnen skal være lys uten kraftige skygger.
 • Ansiktet skal være jevnt belyst.
 • Briller må ikke benyttes.
 • Ansiktet må være avbildet rett forfra.
 • Portrettbildet kan ikke være bilde av et fotografi på den ansatte.
 • Bildene må være .JPEG eller .PNG format.
 • Bildene må være mindre enn 10 MB

*Personer kan av religiøse eller andre særskilte grunner, for eksempel ved sykdom, bruke hodeplagg på fotografiet når det er grunn til å anta at vedkommende vil bruke tilsvarende hodeplagg i fremtidige kontroller. Hodeplagget må ikke tildekke noe av ansiktet eller mer av hodet enn det som er nødvendig.

Hva gjør jeg om bildene blir avviste?

Hvis du mottar en mail om at bilde eller legitimasjon ikke er gyldig må begge deler lastes opp på nytt igjen uavhengig om det kun er en av dem som er blitt avviste. Skulle bare legitimasjon bli valgt vil ikke opplastingen kunne gjøres. 

Det vil fremgå på e-posten hvorfor bildene blir avviste men noen av grunnene kan være: 

   –  Ansiktet er ujevnt belyst. Store kontraster på bildet kan føre til hvite punkter på bildet når det overføres til kortet. Pass på at bildet ikke blir tatt ved en skarp lyskilde som foreksempel rett under en lampe.
    –  Pass. Når det gjelder innsending av pass som legitimasjon vil det bli avvist om utløpsdatoen ikke vises eller er klar nok på bilde som sendes inn. 
    –  Briller. Nye krav gjør at briller ikke er godkjent på bildet.
    –  Bankkort. Bankkort er ikke lengre gyldig som legitimasjon.

 Når de nye bildene er lastet opp vil de settes i en ny bildebehandlingskø. Om man oppdaterer siden vil man se at bildet er innsendt og ligger under behandling, bestillingen vil fortsette på automatikk. Du vil få en ny e-post om bildet blir avvist igjen. Når bildet blir godkjent vil det være synlig foran den ansattes navn.

Fremgangsmåte

Opplasting kan utføres av bestiller eller kortholder, men må alltid startes av bestiller ved å trykke på LAST OPP NYTT BILDE under hver enkelt ansatt.


Velg så ønsket opplastingsmetode. Last opp fra din enhet eller La ansatte laste opp bilder selv


La ansette laste opp bilder selv vil gi deg muligheten til å sende en sikker lenke til den ansatte ved å kopiere og dele den. Lenken har en varighet på 5 dager. Hvis man prøver å bruke lenken etter disse fem dagene vil det komme følgende feilmelding: Bilder kunne ikke lastes opp.

Etter at kortene er bestilt vil de sendes videre for automatisk sjekk opp mot registrene og til kontroll av legitimasjon og portrettbilde. 

 •  Kortene som ikke oppfyller kravene, vil ha status Under behandling frem til alle kravene er godkjente.
 • En kortbestilling kan ligge i opp til 20 virkedager som før den automatisk blir kansellert, og man må bestille kortet på nytt.
 • Dette gjelder ikke renholdsvirksomheter som venter på godkjenning fra Arbeidstilsynet. Disse vil ha status Under behandling helt til endelig svar foreligger.
 • Når registersjekk og identitet er godkjent, effektueres bestillingen og kortene går automatisk til produksjon.
 • Når kortet er markert gyldig vil bestiller motta en epost med QR kode, som fungerer som et midlertidig kort frem til fysisk kort er mottatt.
 • Innen 4 virkedager vil kortene bli utsendt fra produksjonen og blir da sendt videre med post til valgt leveringsadresse.
 • Ønsker du å sende kort til ulike adresser må du dele opp ordrene til de ulike stedene.
 • Kortene blir sendt i hver sin konvolutt til adressen oppgitt i ordren, som standard er dette fakturaadressen.
 • Skal ordren sendes til en annen adresse må det legges inn ny leveringsadresse under virksomhet og adresser før man bestiller kort.
 • Bestilte kortholdere sendes i egen forsendelse.
 • Vi sender kun kort innad i Norge.

Hva gjør jeg ved avslag?

En kortbestilling som ikke blir godkjent vil kanselleres. Dette kan være av en rekke forskjellige grunner, som ikke opplastet bilde eller at personen eller virksomheten får feil i en eller flere registersjekker.

Det sendes ut en e-post til kortbestiller dersom dette er tilfellet. E-posten vil inneholde grunnen til avslag og hva bestiller må foreta seg for å komme videre. Denne beskjeden vil også være tilgjengelig i bestillingsportalen.

Kort vil automatisk bli ugyldig dersom en ansatt slutter i virksomheten, og sperret når kortets gyldighetsdato er utløpt (2 år). Kort som er satt som ugyldig vil automatisk aktiveres, og satt som gyldig skulle en ansatt komme tilbake til virksomheten innen kortets gyldighetsperiode.

Dersom HMS-kortet er tapt eller stjålet må dette kort sperres før nytt kort kan bestilles. Dette gjøres ved å ekspandere vinduet til den ansatte i portalen og klikk på Sperr kortet.

Utløpte eller sperrede kort kan leveres til arbeidsgiver for makulering og det er ikke lengre behov for å sendes inn kortet til kortutsteder.

Det er mulig å sjekke status på HMS-kort på vår hjemmeside Hmskort.no, Her kan du søke på kortnummer, og få frem status på kortet og tilhørende virksomhet.

Det er også mulig å foreta et statussøk med QR-kode gjennom en smarttelefon. Da vil også informasjon om kortholder fremkomme.

Det er Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet som fører tilsyn med ordningen. Skatteetaten og politiet kan også kreve å få se HMS-kortene.

Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, skattemyndighetene og politiet kan inndra HMS-kort som er ugyldige fordi gyldighetsperioden er utløpt,
arbeidsforholdet eller virksomheten er opphørt, eller dersom kortet eller bruken av kortet av andre grunner er ugyldig.

Kortene skal bæres synlig på jobb. HMS-kort skal på forespørsel vises til:

 • Byggherre, byggherres representant
 • Koordinator for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (etter arbeidsmiljøloven § 2-2)
 • Verneombud og regionale verneombud
  Du kan også utføre kontroll selv ved å gjennomføre et enklere søk på kortnummer på vår hjemmeside.

Det er hovedenheten til virksomhetene som blir fakturert ved bestilling på månedlig faktura. Det betyr at om “TietoEvry AS Avd. Fornebu” bestiller er det hovedenhet “TietoEvry AS” som blir fakturert.

Vi utsteder nå en faktura per ordre fremfor samlefaktura. Dette gjør vi for å enkelt kunne finne hvilken ordre en faktura gjelder for, og for å knytte faktura mot kundereferansen man legger inn ved bestilling.

Når det ikke er noe referanse påført fakturaen under «Kunde ref» var ikke muligheten for å legge inn kundereferanse ved bestilling implementert enda. Kontakt deres bestiller så kan de informere om kundereferanse. Vi kan ikke endre allerede utstedte fakturaer, så her er det viktig at bestillere påfører riktig referanse ved kjøp.

Her er et utklipp fra vår faktura i pdf-form. Ordrenummer fra HMS-kort portal vil fremkomme som «Vår Referanse» i faktura. «Ordrenr» er et internt ordrenummer for vår fakturaavdeling og har ikke betydning for kjøper.

Dette ordrenummeret vil du finne under bestillers organisasjonsnummer, som også fremkommer i faktura. Ordrelinjen inneholder underenheten som har plassert bestillingens organisasjonsnummer.

Ønsker du å se ordren kan du logge inn i HMS-kort portalen, velge org.nummer nevnt i faktura, og se i Ordrehistorikk hvilke(n) ansatte denne gjelder.

EHF-Faktura

Vi har fått noen henvendelser angående manglende kundereferanse på EHF-fakturaene. Vi sender denne informasjonen med når det genereres en EHF-fil for eksportering, men om den kommer med på faktura avhenger ofte av leverandør av EHF-Faktura.

Her er noen utklipp av vår EHF-kode. Sensurert da det er hentet fra reell faktura.

Og slik vil det se ut på EHF-fakturaen:

Om dere har flere spørsmål angående faktura kan dere rette de til brukerstøtte på telefon eller chat, eller sende e-post til faktura.hmskort@tietoevry.com.

Benytt dette som en mal når du sender inn informasjon til oss.

Bedriftsnavn:
Organisasjonsnummer, (Hovedenheten):
Kontaktpunkt, (Epost):

Fakturanummer:
Ordrenummer:

Saktekst:

Send e-posten til faktura.hmskort@tietoevry.com

Har du ikke mottatt produkter som du har bestilt? Gjerne send oss en forklaring på din problemstilling.

Benytt dette som en mal når du sender inn informasjon til oss.

Bedriftsnavn:
Organisasjonsnummer, (Hovedenheten):
Kontaktpunkt, (Epost):

Ordrenummer:
Kortnummer:
Betalingsmetode:

Saktekst:

Send eposten til: reklamasjon.hmskort@tietoevry.com

HMS-kortene har en innebygd chip av typen Mifare 4K RFID (kontaktløs brikke). Følgende informasjon blir lagret i kortets chip: 

 • Fornavn / Etternavn.
 •  Fødselsdato.
 • Kjønn.
 • Organisasjonsnummer / organisasjonsnavn.
 • Kortnummer.
 • Utløpsdato.
 • I strekkoden på kortet ligger lagret organisasjonsnummer og kortnummer.

Bransjekoding 

HMS-kort har innebygd i chipen en såkalt Bransjekoding. Denne måten å lagre informasjon på gjør at HMS-kortene kan brukes i adgangssystemer, stemplingsur og ved automatisk avlesning av informasjon på kortet.

Kodingen er gjort på et format utarbeidet av bygge og anleggsbransjen selv. Ved behov for å kunne avlese dataene med BNIDReadkey, ta kontakt med EVRY.

Unntaksregistrering Nav-Aa

 • Alle norske arbeidsgivere må melde inn sine arbeidstakere, både norske og utenlandske til Arbeidsgiver og arbeidsforholdsregisteret (NAV Aa-registeret). I noen tilfeller skal ikke virksomheten eller personen være registrert i de aktuelle registrene. I slike tilfeller vil virksomheten automatisk få avslag når det søkes om HMS-kort. For å få bestilt HMS-kort, må det legges inn opplysninger i et unntaksregister. Dette gjelder for eksempel daglig leder i virksomhet uten ansatte eller medarbeidere på varig tilrettelagt arbeid gjennom NAV. Ta kontakt med Hmskort-brukerstøtte ved slike tilfeller.

Unntaksregistrering UDI

 • Arbeidstaker fra land utenfor EØS-området må ha gyldig arbeidsadgang. Dette kontrolleres automatisk med spørring mot UDI sitt register. I noen få tilfeller gir den automatiske spørringen NEI, men arbeidstakeren har allikevel gyldig arbeidsadgang. For å få bestilt HMS-kort, må det legges inn opplysninger i et unntaksregister. Dersom virksomheten mener at renholderen har gyldig arbeidsadgang, må de ta kontakt med UDI for å få en bekreftelse på dette. Dokumentasjon kan sendes til hmskort@arbeidstilsynet.no. Merk e-posten med «søknad om unntaksregistrering UDI»

 

Overgangsordningen for tidligere brukere av API er nå avsluttet. Forventet tidspunkt for mulighet for ny API-oppkobling (API1) er uke 4 i 2021.
Rutine for API-oppkobling:
Virksomheten inngår avtale direkte med Evry på HMSkortAPI@tietoevry.com.
E-postadressen er aktiv fra 01.01.2021.

 

Generell informasjon om ny API-løsning

Ny API-løsning er delt inn i 2 nivåer.
API1 er ganske lik løsningen fra tidligere leverandør, med noen unntak.

 • Tilkobling kjøres ikke lenger med brukernavn og passord, men med OAUTH2
 • Ved søk på kortnummer vil ingen personlig data fremkomme.
 • Ved søk på QR- eller CHIP kode vil man få noe mer personlig data inkludert bilde.

API2 er nytt i forhold til tidligere løsning. Der vil man bla. få mulighet til å automatisere hele bestillingsprosessen.
Det som er viktig å merke seg er at API2 bare gir tilgang til data som tilhører bestillerens virksomhet.
Dette vil si at hvis dere ønsker å foreta bestillinger gjennom API2 på vegne av en annen virksomhet, så må dere benytte denne virksomhetens API-nøkkel.

Det er per i dag ikke fastsatt dato for API2-oppkobling.

Denne veiledningen er en sammenstilling av krav fra norske myndigheter. Dette for å gi oversikt over hva som må på plass for å få utstedt HMS-kort. De ulike registrene kan endre sine krav til registrering. Da vil ikke alltid denne nettsiden være oppdatert. Bakgrunn – kravene for utstedelse av HMS-kort vil alltid være oppdaterte her, men krav knyttet til de ulike registrene har vi erfart at vi ikke alltid klarer å fange opp. Det er de ulike myndighetenes egne nettsider som vil ha korrekt informasjon.

Myndighetene har stilt helt konkrete krav til hvilke registre både virksomheten og personen som skal ha HMS-kort, må være registrert i for å få HMS-kort.
Dersom du får feilmeldinger på at du eller virksomheten ikke er registrert i ett eller flere av de ulike registrene, så les mer her om hva du må gjøre for å bli registrert riktig.

Enhetsregisteret/ Foretaksregisteret

Alle virksomheter, både utenlandske og norske, som driver næringsvirksomhet i Norge skal ha organisasjonsnummer. Dette gjelder også Enkeltpersonforetak. Mer informasjon om hvordan registrere virksomheter finner du på Altinn.no.

Merverdiavgiftsregisteret (MVA-registeret)

Næringsdrivende som har omsetning av varer eller avgiftspliktige tjenester, skal registreres i merverdiavgiftsregisteret. Mer informasjon om hvordan man registreres i MVA-registeret finner du på  Skatteetaten.no.

Enkelte virksomheter skal ikke registreres i MVA-registeret. Dette gjelder eksempelvis nye virksomheter som ikke har hatt omsetning for over 50 000 kr enda og enkelte bransjer. Der må virksomheten selv angi ved bestilling av HMS-kort at de ikke er underlagt krav om registrering i MVA-registeret. Dette kan gjøres ved å trykke på knappen Egengodkjenning (Se bilde). Da vil Registerstatusen bli satt til Godkjent. Arbeidstilsynet vil oversende informasjon om hvilke virksomheter som mener de ikke er registreringspliktige i MVA-registeret til skatteetaten.

Folkeregisteret (Fødselsnummer eller D-nummer)

Alle som skal få HMS-kort må enten ha et norsk fødselsnummer eller et D-nummer.
Fødselsnummer tildeles i utgangspunktet personer som fødes i Norge eller personer som registreres som innvandret i Norge. D-nummer tildeles utenlandske arbeidstakere som kommer til Norge for å arbeide. D-nummer tildeles av Skatteetaten når man søker om skattekort. For mer informasjon om hvordan man søker om D-nummer (Se Skatteetaten.no). Du kan også søke om D-nummer på Servicekontorene for utenlandske arbeidstakere i Norge (SUA). Se Oversikt over SUA- kontorene.

NAV Aa-registeret

Da HMS-kortet viser hvem du er og virksomheten du jobber for, må dette kunne kontrolleres i et register.  Ansatte i norske virksomheter vil vanligvis være registrert i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registret).

Innmelding til registeret kan gjøres elektronisk via Altinn.no. Vær oppmerksom på at selv om det betales arbeidsgiveravgift for arbeidstakerne, må de meldes inn i Aa-registeret. Innehaver av aksjene i et aksjeselskap er også å anse som arbeidstaker i selskapet og må tilmeldes NAV Aa-registeret dersom han eller hun mottar vanlig lønn. For mer informasjon om Nav Aa-register (Se Altinn.no).

Styremedlemmer og andre med registrerte roller tilknyttet virksomheten, som ikke er ansatte:

For å få utstedt HMS-kort til personer med registrert tilknytning til virksomheten i enhetsregisteret og som ikke er ansatte, så kontakt vår brukerstøtte.

Medarbeidere på varig tilrettelagt tiltak fra NAV

Vil ikke være registrert i NAV Aa-registeret. For å få utsendt HMS-kort må dokumentasjon fra NAV med navn og fødselsdato, samt organisasjonsnummeret til virksomheten sendes til vår brukerstøtte.

Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret

For utsendte arbeidstakere på oppdrag i Norge så kontrolleres arbeidsforholdet mot registrerte opplysninger i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret.

Oppdrag gitt til utenlandske virksomheter skal registreres av den norske oppdragsgiveren i Oppdrags og arbeidsforholdsregisteret hos skatteetaten. Oppdragstaker skal registrere sine arbeidstakerne som jobber på oppdraget. Ved registrering tildeles D-nummer. Mer informasjon om hvordan man registrerer opplysningene finner du hos Skatteetaten.no.

Renholdsregisteret

Det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra renholdsvirksomhet som ikke er godkjent. Alle virksomheter som utfører renholdstjenester må være godkjent, eller ha søkt om godkjenning og fått brev fra Arbeidstilsynet om å begynne å bestille HMS-kort.

Alle virksomheter som helt eller delvis tilbyr renholdstjenester i Norge skal søke om offentlig godkjenning. Det gjelder også de som leier ut personer som utfører renholdstjenester. Kravet om godkjenning gjelder også for selvstendig næringsdrivende, enten foretaket har ansatte eller ikke. Virksomheter med renholdere som kun utfører renholdstjenester innad i egen virksomhet, skal ikke søke om godkjenning.

Les mer om kravene og hvordan søke om godkjenning på Arbeidstilsynet.no.

Oppholdstillatelse med arbeidsadgang i Norge (gjelder kun renholdsvirksomheter)

For HMS-kort innen renholdsvirksomheter så kontrolleres det også at alle utenlandske statsborgere har lov å jobbe i Norge. Borgere fra EU/EØS-land har rett til å jobbe i Norge. For borgere fra andre nasjonaliteter så kontrolleres dette med et automatisk søk mot UDI. For mer informasjon om hva du som arbeidsgiver må undersøke finner du informasjon om her (Se Udi.no).

Dersom virksomheten har renholdere fra nasjoner utenfor EU/EØS, som lovlig oppholder seg i Norge på familiegjenforening med EU/EØS-ektefelle, så kontakt vår brukerstøtte.

 

Hva er et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)?

Et NUF er en norsk avdeling av et utenlandsk foretak.  Avdelingen i Norge er underlagt det utenlandske foretaket, og det er det utenlandske foretaket som er ansvarlig for virksomheten i den norske avdelingen. Utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge, har registreringsplikt i Foretaksregisteret.

Utenlandske foretak som ikke driver med næringsvirksomhet, men som likevel har behov for et norsk organisasjonsnummer, har rett til å registrere seg i Enhetsregisteret. Avdelingen i Norge må ha en kontaktperson. Det er ikke krav om at kontaktpersonen må ha bosted i Norge, men kontaktpersonen må ha norsk person- eller D-nummer.

Registerkrav for utstedelse av HMS-kort til NUF

Foretaksregisteret/enhetsregisteret

Alle utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge, har registreringsplikt i Foretaksregisteret. Utenlandske foretak som ikke driver virksomhet i Norge har registreringsrett i Enhetsregisteret dersom de har behov for et norsk organisasjonsnummer (Se Registreringsplikt i Foretaksregisteret for NUF).

Hvordan registrere norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)

 • Du registrerer et NUF ved å fylle ut og sende inn skjemaet Samordnet registermeding Del 1 – Blankett for norskregistrert utenlandsk foretak. Registreringen kan ikke gjøres elektronisk.
 • Legg ved registreringsbevis fra offentlig registreringsmyndighet i hjemlandet og andre nødvendige vedlegg.
 • Alle som skal ha en rolle i NUF-et og som ikke har norsk fødselsnummer eller norsk D-nummer, må i tillegg fylle ut søknad om tildeling av D-nummer. Er det andre som skal ha en formell rolle i avdelingen i Norge, og som mangler D-nummer, må også de søke om D-nummer i forbindelse med registreringen.
 • Send skjemaene og vedleggene (alle vedlegg skal i utgangspunktet være på norsk, men svensk, dansk og engelsk godtas også) samlet til postadressen som står oppgitt på skjemaet.

De forskjellige skjemaene finner du på denne siden: Starte og registrere norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF).

Roller i NUF

Det er de som har en registrert rolle i enhetsregisteret for NUFet som kan bestille HMS-kort for virksomheten. Ytterligere informasjon finner du på siden Roller i NUF.

Merverdiavgift (mva) registeret

Skal du som utenlandsk foretak utføre oppdrag i Norge, må du forholde deg til de norske Mva-reglene.
Ved oppdrag hvor omsetningen i Norge overstiger kroner 50 000 kroner i løpet av en periode på tolv måneder, må du registrere virksomheten i Merverdiavgiftsregisteret.
Registreringen i Merverdiavgiftsregisteret må gjøres uavhengig av oppdragets varighet. Dersom avdelingen ikke drives fra et fast forretningssted i Norge, og kommer inn under merverdiavgiftslovens bestemmelser, må det registreres en representant. Kravet til representant gjelder ikke for selskap fra EØS-land.

UDI – utlendingsdirektoratet
 
Hvis du ikke er statsborger i et EU/EØS-land, og planlegger å utføre arbeid i Norge må du undersøke reglene for oppholdstillatelse (Se UDI – søk om oppholdstillatelse).
 

A-melding

Selskap som er hjemmehørende i utlandet, og som utfører oppdrag i Norge eller på norsk sokkel har opplysningsplikt til Norge og skal levere a-melding.
Levering er uavhengig av skatteplikt til Norge. Enkeltpersonforetak med ansatte har samme opplysningsplikt (Se Utenlandske arbeidsgivere – opplysningsplikt i a-meldingen).

 
Oppdrags- og arbeidsforholdsregistere
 
Oppdrag som utføres i Norge eller på norsk sokkel av et utenlandsk selskap eller en utenlandsk selvstendig næringsdrivende, skal i tillegg registreres i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret. I dette registeret skal du gi opplysninger om oppdrag og arbeidstakere (arbeidsforholdet).
 
For ytterligere informasjon angående NUF og de forskjellige skjemaene kan du se på disse sidene
 

Kontakt IDEMIA Norge AS for informasjon om faktura for HMS-kort bestilt før 2020. De ønsker at følgende epostadresse benyttes uavhengig av om det er HMS-kort for renhold eller for bygg og anlegg:
byggID@idemia.com

Ytterligere bankdetaljer for opprettelse av kundeforhold:

Navn: EVRY Card Services AS
Adresse: Stigerplatåveien 23, Postboks 555, 8607 Mo i Rana, NORWAY
E-post: fakturering@tietoevry.com – Denne brukes i forbindelse med kundeforhold. Fakturahenvendelser tas på faktura.hmskort@tietoevry.com (kortere svartid).
Org. nr: NO981931114MVA Foretaksregistrert
BANK: DNB
Bankkonto: 50820651763
IBAN: NO6750820651763
SWIFT: DNBANOKK

Merk følgende: Betalinger som gjøres uten KID-nr vil ikke føres mot utstedt faktura.